Kérdése van? Hívjon minket! +36302814488

Üzlet: 1084 Budapest, Déri Miksa u. 3.

Blog

Hogyan rakjuk le az EGGER laminált parkettát?

2024.01.28 13:33
Hogyan rakjuk le az EGGER laminált parkettát?

A laminált parketta kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen sok szempontot kell figyelembe vennünk, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb típust.

Ebben a blogposztban bemutatjuk, hogy milyen tényezőket kell mérlegelnünk a laminált parketta kiválasztásakor, és milyen előnyökkel jár ez a padlóburkolat.

 

Először is nézzük, hogy mi a laminált parketta?

 

A laminált parketta egy olyan padlóburkolat, amely több rétegből áll, és egy speciális ragasztóval összepréselik. A felső réteg egy kopásálló, fényes vagy matt felületű lakkal bevont dekoratív réteg, amely utánozza a fa, a kő vagy más anyagok természetes mintázatát. A középső réteg egy nagy sűrűségű faforgácslap, amely biztosítja a stabilitást és a szilárdságot. Az alsó réteg egy vízálló réteg, amely megakadályozza a nedvesség felszívódását és a padló felpúposodását.

 

Miért válasszunk laminált parkettát?

 

A laminált parketta népszerű választás a padlóburkolatok között, mert több előnnyel is rendelkezik:

- Könnyen tisztítható és karbantartható: a laminált parketta nem igényel különleges ápolást, elég rendszeresen porszívózni és nedves ronggyal áttörölni. Nem kell csiszolni, lakkozni vagy viaszolni, mint a fa padlókat.

- Strapabíró és kopásálló: a laminált parketta ellenáll a karcoknak, a kopásnak, a foltoknak és a fény hatásának. Nem deformálódik vagy repedezik a hőmérséklet-ingadozástól vagy a páratartalomtól sem.

- Sokféle minta és szín közül választhatunk: a laminált parketta kínálata nagyon széles, így könnyen megtalálhatjuk azt a típust, amely illik az otthonunk stílusához és hangulatához.

- Könnyen lerakható: a laminált parketta lerakása nem igényel szakértelmet vagy speciális gépeket, elég néhány egyszerű eszköz és egy kis odafigyelés. A laminált parketta elemeket egymáshoz illesztve rögzítjük, ragasztás vagy csavarozás nélkül.

 

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe a laminált parketta kiválasztásakor?

 

Több tényezőt is érdemes figyelembe vennünk, hogy megtaláljuk azt a típust, amely megfelel az igényeinknek és az elvárásainknak. Ezek a tényezők a következők:

- A használat intenzitása: A laminált parketták különböző kopásállósági osztályokba tartoznak attól függően, hogy mennyire bírják a terhelést. A kopásállóság jelölése AC1-től AC6-ig terjed, minél magasabb a szám, annál ellenállóbb a padló. Ha olyan helyiségbe szeretnénk laminált parkettát lerakni, ahol sokan járnak-kelnek, például nappali vagy előszoba, akkor érdemes magasabb kopásállóságú típust választani. Ha viszont olyan helyiségbe szeretnénk laminált parkettát lerakni, ahol kevesebb a forgalom, például hálószoba vagy dolgozószoba, akkor elég alacsonyabb kopásállóságú típust választani.

- A padlófűtés: A laminált parketta alkalmas padlófűtésre, de nem mindegyik típus egyformán. Ha padlófűtést szeretnénk használni, akkor olyan laminált parkettát kell választanunk, amelynek alacsony a hővezető képessége, hogy ne akadályozza a hő áramlását. A laminált parketta csomagolásán általában feltüntetik, hogy alkalmas-e padlófűtésre vagy sem.

- A mintázat és a szín: A laminált parketta kínálata nagyon széles, így könnyen megtalálhatjuk azt a mintázatot és színt, amely illik az otthonunk stílusához és hangulatához. A laminált parketta utánozhatja a fa, a kő vagy más anyagok természetes mintázatát, de léteznek egyszínű vagy fantázia mintás típusok is. A színválasztásnál figyelembe kell vennünk, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. A világos színek optikailag növelik a tér érzetét, a sötét színek pedig melegebbé és otthonosabbá teszik a helyiséget. A színválasztásnál figyelembe kell vennünk a bútorok és a falak színét is, hogy harmonikus legyen az összhatás.

- A vastagság és a méret: A laminált parketta vastagsága általában 6-12 mm között mozog, minél vastagabb, annál stabilabb és tartósabb. A vastagság befolyásolja a padló magasságát is, ezért fontos, hogy figyelembe vegyük az ajtók és az ablakok magasságát is. A laminált parketta mérete is változhat, általában 120-200 cm hosszú és 15-25 cm széles elemekből áll. A méretválasztásnál figyelembe kell vennünk a helyiség alakját és méretét is, hogy ne legyen túl sok vágás vagy illesztés.

 

Remélem ezzel a kis írással tudtam valalmennyit segíteni, hogy jobban eligazodj a laminált parketták világában. Ha igen kövess minket további tartalmakért.

 

Kiss Tuskó Barkácsbolt