Kérdése van? Hívjon minket! +36302814488

Üzlet: 1084 Budapest, Déri Miksa u. 3.

Blog

Miért veszélyes ha penészesedik a falad?

2023.12.25 11:34
Miért veszélyes ha penészesedik a falad?

Egy penészes fal azonkívül, hogy esztétikailag csúnya, fontosabb, hogy számos egészségügyi következményei vannak.

Először nézzük, hogy mitől is lesz penészes egy fal?

A penész a nedves és rosszul szellőző helyiségekben gyakran előforduló probléma.

A penészgombák spórái könnyen terjednek és elszaporodnak egy nedves környezetben.

Amikor a penész megtelepedik a falakon, számos egészségügyi és szerkezeti problémát okozhat.

 

Mik a veszélye egy penészes falnak?

  1. Egészségügyi problémák: A penészgombák levegőbe kerülő spórái allergiás reakciókat válthatnak ki, különféle légzőszervi problémákhoz vezethetnek. Azok, akik allergiások vagy asztmások, különösen érzékenyek lehetnek a penész okozta egészségügyi problémákra.

  2. Szagproblémák: A penészes falak kellemetlen szagokat eredményezhetnek. A penész metabolizmusának termékei olyan szagokat okozhatnak, amelyeket nehéz eltávolítani.

  3. Szerkezeti károk: A penész megtámadja a falak anyagát, például a gipszet vagy a fát, ami hosszú távon súlyosabb szerkezeti problémákhoz vezethet. A nedves környezet további anyagromlást és rothadást is okozhat.

  4. Lakókörnyezet romlása: A penész látványa és szaga ronthatja a lakókörnyezet minőségét, és befolyásolhatja a lakók életminőségét és jólétét.

  5. Festék és tapéta károsodása: A penész károsíthatja a festékeket és tapétákat, amelyek lepattoghatnak vagy megsérülhetnek.

  6. Nedvesség és penészterjedés: A penész jelenléte általában a nedvesség problémáját is jelzi. A nedvesség további károkat okozhat, és elősegítheti a penészterjedést más területeken is.

 

 

Mi a megoldás ha penészesedik a falad?

A penész eltávolítása és megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

1. Tisztítsd meg a penészes felületet.

2. Használj Biowashba áztatott rongyot, hogy eltávolítsd a penészt. Nagyon fontos, hogy száraz falfelületen kezdjük el a penész eltávolítását. A rétegeket addig kell tisztítani, míg a vakolat láthatóvá nem válik, hiszen a spórák igen mélyen tapadnak meg a falak belső rétegeiben és ezzel a gombákat “gyökerestül” távolíthatjuk el.

3. Használj penészgátló festéket: A hagyományos beltéri falfestékek nem valószínű, hogy megoldják a problémát, éppen ezért speciális festékkel érdemes dolgozni. Ezek pedig a gombaölő és penészgátló festékek, mint a BioRid. A BioRid egy vízhigítású mikropórusos festék, mely szerkezetének köszönhetően szárazon tartja a falakat. A BioRid vízzel higítható, 1-2 rétegben ajánlott felhordani. Fontos, hogy színezett beltéri falfestéket nem szabad ráfesteni. Ha ragaszkodunk a színes falhoz, a BioRidbe keverhetünk színezőt a megfelelő szín eléréséért

vagy használj penészgátló spray-t: A penészgátló spray-k használata is segíthet a penész megelőzésében. A spray-t a penészes felületre kell fújni, majd hagyni megszáradni

4. Csökkentsd a páratartalmat: a penész általában az 50%-nál magasabb páratartalmú területeket kedveli. A helyiség páratartalmának csökkentése érdekében használj páramentesítőt, szellőztess gyakrabban, és használj szellőzőventilátort a fürdőszobában